اخبار و مصاحبه
شماره : 31084
۸:۱۰ ۱۳۹۸/۱۱/۱۷
استاد دانشگاه تهران: اخلاق در جامعه به حال خود رها شده است/ گرفتار بی اخلاقی های جناحی شده ایم

شفقنا-استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران با بیان اینکه اخلاق به حال خود رها شده است، گفت: امروز اخلاق در کشور ما بدون متولی بوده و مشخص نیست چه نهاد و یا سازمانی برای آن برنامه ریزی می کند؛


به گزارش خبرنگار شفقنا در قم، علیرضا صدرا پیش از ظهر امروز در نشست علمی«اخلاق سیاسی» که در مجمع عالی حکمت برگزار شد، اظهار داشت: انقلاب اسلامی از جهت فلسفه و دانش اخلاق غنی بوده و علت پیروزی انقلاب نیز همین مبانی اخلاقی است.

او افزود: نباید بگوئیم اخلاق نابود شده است، در جریان شهادت سردار سلیمانی نمود فردی آن را دیدیم، اما باید به جامعه رواج پیدا کند.

استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران گفت: امروز اخلاق در کشور ما بدون متولی بوده و مشخص نیست چه نهاد و یا سازمانی برای آن برنامه ریزی می کند؛ در واقع اخلاق به حال خود رها شده است.

او تاکید کرد: اسلام نگاهی توحیدی به اخلاق دارد و فارابی آن را تئوریزه کرده است؛ اخلاق در واقع حکم اسکلت بندی ساختمان را دارد و رابطه اخلاق و سیاست رابطه سیرت و صورت بوده و سیرت اخلاق و صورت سیاست است.

صدرا تصریح کرد: تشخص سیاست به اخلاق بوده و سیاست موانع را برداشته و شرایط را برای رعایت اخلاق در جامعه ایجاد می کند، از طرفی نیز اخلاق مقوم سیاست و حکومت است.

او مطرح کرد: بسیاری معتقدند که اخلاق و سیاست از هم جدا هستند درحالیکه وقتی امام خمینی(ره) اخلاق تدریس می کردند، همه می دانستند که این اخلاق به سیاست گره خورده است.

استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: یک اصل طلایی وجود دارد و آن اینکه آنچه را در حق خودت می پسندی، برای دیگران هم بپسند و این نقطه آغاز اخلاق است.

او با بیان اینکه منشاء بی اخلاقی خود است، گفت: ما امروز از بی اخلاقی های فردی درآمده ایم و گرفتار بی اخلاقی های جناحی شده ایم؛ اینکه امام می فرماید این خود شیطان است، کاملا درست بوده و تمام رذائل ریشه در خودپسندی ها دارد.

صدرا ابراز کرد: در نمایندگی مجلس اگر نماینده برای خودش بخواهد تلاش کند رذیلت است، اما اگر در صدد خدمت باشد، فضیلت محسوب می شود، در مجموع قدرت، ثروت و شهرت اگر در راستای خدمت باشد فضیلت است.

او اضافه کرد: امانت و یا امتیاز دیدن قدرت و ثروت دو مسیر متفاوت است؛ انقلاب اسلامی خیلی موفق بوده است، اما چنین نظامی اگر یک آسیب کوچک هم داشته باشد خیلی بزرگ است.

استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران عنوان کرد: اگر اخلاق و معنویت آسیب دید، برای نظام های اخلاقی بسیار خطرناک است، نظام ما با همین مفاهیم به قدرت رسید و نباید این خلاءهای اخلاقی در آن وجود داشته باشد.

صدرا گفت: شاخص های اخلاق و انسان و شهروند شایسته باید در ابتدا روشن شود و بعد بگوئیم که آیا اخلاق در کشور حاکم است یا خیر. باید هنجارسازی و نهادسازی اخلاقی در جامعه صورت گیرد و در حال حاضر اخلاق منبع تولی گری ندارد؛ نباید مهندسی اخلاقی را بر مردم تحمیل کرد، مهندسی به معنای سازماندهی است که مثلا در جاده خط کشی کنیم تا راننده ها به خاکی نزنند، در اخلاق نیز منظور از مهندسی در همین مقدار است.

استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران یادآور شد: ما در این چهل سال از ذخایر مفهومی ۱۴۰۰ سال اخیر استفاده کرده ایم و امروز باید به تولید مفاهیم بپردازیم.

او مطرح کرد: ما از حیث نظری اخلاق را وارد سیاست کرده ایم، اما از حیث عملی سکولاریسم را دنبال می کنیم، اگر اخلاق جامعه متولی هم داشته، به تحمیل پرداخته است.

صدرا یادآور شد: اگر اخلاق نباشد جامعه رو به سعادت نخواهد رفت، مرض جامعه از فقدان اخلاق است، مثلا در زمینه اقتصادی، احتکار، گرانفروشی و غیره مشکل به اخلاق اقتصادی و نه خود اقتصاد مربوط است.

او خاطرنشان کرد: فرهنگ ما اگر به هم بریزد، کنش های ما را مختل کرده و جامعه را آسیب زا می کند، لذا اگر روی اخلاق بیشتر کار شود، در گام دوم به صورت قوی تری حرکت خواهیم کرد.

استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران اضافه کرد: یکی از اشکالات این است که کلام تحت تاثیر فلسفه قرار گرفته، فلسفه بینش و گرایش نمی دهد، اما کلام است که این بینش را ایجاد کرده و جهت گیری ها را روشن می کند.

او تاکید کرد: روانشناسی غریزه شناسی است، اما اخلاق از فطرت برمی خیزد و با آموزه های فطرت قرار است که غریزه را کنترل کنیم.

صدرا خاطرنشان کرد: ما باید اخلاق را فراتر از تعلیم و تربیت ببینیم، امر به معروف باید همه موارد را در برگیرد، فقط حجاب و نیروی انتظامی در دایره امر به معروف و نهی از منکر قرار نمی گیرد.

او ادامه داد: ایمان و اخلاق درون زا است و از فطرت آغاز می شود، دولت ها باید صرفا شرایط را برای بروز و ظهور آن فراهم کند و در ادامه، این مسیر خود طی شود.

منبع

©2023 . All Rights Reserved